Om docent te worden in het voortgezet onderwijs moet je een onderwijsbevoegdheid hebben en een lerarenopleiding hebben gevolgd. Afhankelijk van de onderwijsvorm waarin je les wilt geven volg je een hbo- of universitaire opleiding. Bij de Rijksoverheid en het Onderwijsloket vind je meer informatie over de vereisten en de verschillende opleidingen. Als je (nog) niet beschikt over de juiste opleiding, dan zijn er wellicht mogelijkheden om als zij-instromer of instructeur aan de slag te gaan.

Onderwijsbevoegdheid

Voor het behalen van een onderwijsbevoegdheid kun je een tweedegraads (vaak hbo-opleiding) of een eerstegraads (vaak universitaire opleiding) lerarenopleiding volgen.

Afhankelijk van je vooropleiding en/of werkervaring volg je een voltijd lerarenopleiding, duale opleiding, afstandsonderwijs of een maatwerkopleiding (bijvoorbeeld als zij-instromer). Op de sites van veel lerarenopleidingen vind je een keuzetool om te kijken voor welke opleidingsvariant jij in aanmerking komt. Daarnaast beschrijft het Onderwijsloket verschillende routes hoe jij docent kunt worden.

Zij-instromer voortgezet onderwijs

Altijd de ambitie gehad om in het onderwijs te werken? Overweeg je vanuit een andere sector de overstap te maken naar het docentschap? Als je beschikt over een vakgerichte bachelor- of masteropleiding, dan staat die kans nu voor je open, door als zij-instromer aan het werk te gaan in het voortgezet onderwijs.

Gezamenlijk bekijken we die mogelijkheden, o.a. op basis van het vacatureprofiel. Als jij onze kandidaat bent, dan verkennen we met jou hoe je aanstelling en opleidingstraject bij onze school eruit komen te zien. Voorafgaand aan je opleidingstraject werk je aan je portfolio en doe je een assessment. Als je dit met goed gevolg doorloopt, ben je van harte welkom om het zij-instroomtraject verder in te gaan.

Breed inzetbaar

We zijn op zoek naar docenten die het leuk vinden om zich te bekwamen om meerdere vakken te geven. We stimuleren daarom het behalen van een hogere of een tweede bevoegdheid. Ook voor het ondersteunende personeel zijn er volop kansen om zich te ontwikkelen. Zo motiveren wij bijvoorbeeld onze instructeurs en onderwijsassistenten om door te stromen naar een docentenfunctie of binnen de leerlingbegeleiding een rol op te pakken.

Hoe pakken we dat aan?

We kijken naar jouw kennis en expertise en waar jij je goed bij voelt. Samen zoeken we dan naar de best passende opleiding, die recht doet aan jouw ontwikkeling en past bij onze ambities. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de belasting van een dergelijke studie. We bieden volop ruimte en faciliteiten om studeren naast een baan mogelijk te maken.

Docent worden naast je huidige werk?
Je kunt naast je huidige werk ook werkzaam zijn als docent. Vaak hebben we het dan over hybride docenten of gastdocenten. Hybride docenten en/of gastdocenten worden veelal ingezet op keuzevakken, profielvakken in het vmbo of voor projectmatige activiteiten.

Lees meer over wat je in huis moet hebben om hybride docent of gastdocent te worden.

Benieuwd of het vak bij je past?
Overweeg je de overstap te maken vanuit een andere sector, maar weet je niet of het docentschap wat voor je is? Op de sites van de lerarenopleidingen van o.a. HAN, Hogeschool Utrecht, Saxion Next of Windesheim vind je instrumenten en informatie om te onderzoeken of het docentschap bij je past.
Ook bieden we  geïnteresseerden de kans een dag mee te lopen binnen een van onze scholen. Meer weten?


Inductie en introductie

Al onze nieuwbenoemde medewerkers mogen rekenen op een begeleidingstraject. We faciliteren studies, trainingen en opleidingen. Jouw vakcoach is een ervaren docent waar je op kunt rekenen. Hij of zij bezoekt jouw lessen en begeleidt jou waar nodig. Daarnaast organiseren we intercollegiale consultaties en intervisiesessies. Leerzame momenten, voor zowel beginnende als ervaren docenten.

Actuele vacatures

Docent Produceren Installeren en Energie

Bouw mee aan toekomstgericht onderwijs!

  • 0,6 – 1,0 FTE
  • Het Noordik – Vroomshoop
Medewerker schoolondersteuningsteam

Bouw mee aan toekomstgericht onderwijs!

  • Twee keer 0,5000 fte
  • Reggesteyn
Docent algemene techniek

Bouw mee aan toekomstgericht onderwijs!

  • 0,7200 fte
  • Reggesteyn-Nijverdal
“Samen werken aan sterker techniekonderwijs!”
Het verhaal van Maarten

Seintje bij een nieuwe vacature?